Varför får man rinnande näsa
och vad kan man göra åt det?

Rinnsnuva är ett väldigt vanligt symptom vid förkylning. Det kommer sig av att slembildningen i näsan ökar och överskottet rinner ut. Många drabbas av rinnande näsa vid speciella tider, t ex på morgonen eller i samband med måltid. Om rinnande näsa uppstår i samband med halsont är det nästan alltid på grund av en förkylning.

Förkylning börjar ofta med rinnsnuva

Ungefär en femtedel av alla som blir förkylda har fortfarande snuva efter två veckor. En förkylning börjar ofta med rinnsnuva. Lite senare blir snuvan tjockare och gulare. Men detta behöver inte innebära att infektionen är orsakad av bakterier, utan anses bero på utflöde av vita blodkroppar1. Återkommande eller kronisk rinnsnuva kan bero på allergi eller andra sjukdomar. Allergisk rinnsnuva är vanligast under vår och försommar och är ofta förenad med irritation i ögonen. Liksom vid förkylning har man då även nästäppa.

Rinnsnuva är ofta ett tecken på att du är i början av en förkylning. Då är risken att sprida smittan vidare som störst. Smittsamheten minskar efter några dagar då snuvan blivit tjockare.

  • Näsan rinner mest i början av förkylningen
  • Allergisk rinnsnuva är vanligast på våren
  • Otrivin Comp kan användas vid rinnsnuva som orsakas av förkylning.

Vi rekommenderar

Källor:

*Why does my nose run when it's cold outside – Wisegeek.org Clear answers for common questions. URL: http://www.wisegeek.org/why-does-my-nose-run-when-it-is-cold-outside.htm Hämtad 2013–10–03 **BSI The secret life of snot– British Society for immunology. https://www.immunology.org/sslpage.aspx?pid=1666. Hämtad 2013–10–03 1Rinofaryngit, akut (förkylning) – Internetmedecin.se. URL: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=3415. Hämtad 2013–09–20