Varför får man torr näsa och vad kan man göra åt det?

Torr och irriterad näsa kan drabba alla, speciellt efter förkylning eller vid allergi.

De flesta vet att det är viktigt att smörja in huden och tillföra fukt för att hålla den mjuk, smidig och mer motståndskraftig. Samma sak gäller för näsan. Torra slemhinnor fungerar sämre och risken för besvär ökar när flimmerhåren i näsan får svårare att föra bort främmade partiklar som pollen och virus.

Torra nässlemhinnor där sekret och skorpor ansamlas är ett vanligt problem både hos vuxna och barn, Spädbarn är ofta förkylda och snuviga vilket kan yttra sig som nästäppa, rinnande näsa, hosta och även kräkningar. Barnet får svårt att andas, blir irriterat, oroligt och har svårt att äta och sova.

Tänk på att :

  • Torr näsa kan göra dig känslig för infektioner2
  • Om du befinner dig i en torr miljö kan det vara bra att smörja näsan
  • Saltvattenlösning lindrar effektivt
  • För barn är saltvattenlösning extra bra eftersom det är skonsamt

Vi rekommenderar

Behandling för din torra näsa

Genom att skölja näsan med saltlösning rengörs nässlemhinnan på ett skonsamt sätt och den naturliga fuktbalansen återställs, vilket gör det lättare att andas genom näsan.

Torr luft kan irritera slemhinnan i näsan vilket kan öka infektionsrisken eftersom slemhinnorna torkar ut och då fungerar sämre. Torr luft förekommer särskilt i uppvärmda/luftkonditionerade rum och i flygplan. På vintern är även den kalla utomhusluften ofta torr.1

Att återfukta näsan med saltlösning har visat sig kunna hjälpa till att förebygga och lindra förkylningssymptom från näsan samt minska besvär vid allergier. Man kan rengöra med saltvattenlösning innan man tar andra lokalt verkande produkter.

Hitta svar på vanliga frågor:

Källor:

1Jag är torr och täppt i näsan. Vad kan jag göra? –1177.se – Råd om vård från Sveriges landsting. URL: http://www.1177.se/Fraga-1177se/Fragor/Jag-ar-torr-och-tappt-i-nasan-Vad-kan-jag-gora/ Hämtad 2013–10–03 2Nästäppa och snuva– 1177.se – Råd om vård från Sveriges landsting. URL: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Nastappa-och-snuva/